Es lliuren a Castelló els Premis FULL d’Investigació i Divulgació de la Lectura

  • L’acte va tenir lloc en el marc de la celebració del “Dia de les Lletres Valencianes” i els guardons anaren a parar a mans de Marc Senabre (Premi al millor TFG o TGM), d’Esther Trigoi Manuel Romero (Premi al millor treball publicat en revistes científiques) i a Ana Valdés Menor i Josep-Francesc Delgado (Premi al millor text de divulgació)

La ciutat de Castelló va acollir la celebració del “Dia de les Lletres Valencianes”, on es lliuraren els I Premis FULL d’Investigació i Divulgació de la Lectura. Organitzats per la Fundació FULL amb  la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, dins de les activitats que desenvolupa per al Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura (2007-2021), aquets premis tenen com a objectiu impulsar la realització de treballs d’investigació, principalment Treballs Final de Màster (TFM) o Treballs Final de Postgrau (TFP), la publicació d’articles d’investigació en revistes científiques i la publicació d’aquells treballs de divulgació general que aborden directa i indirectament el foment lector, el món del llibre i la seua història o la formació lectora i literària. El jurat ha estat presidit per Josep Ballester, catedràtic de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València.

El Premi al millor TFG o TGM ha recaigut en Marc Senabre Camarasa, de la Universitat de Barcelona, pel treball Hermenèutica de l’edició. Marc Senabre ha estudiat el Màster en Teoria Literària i Literatura Comparada Universitat de Barcelona (i el treball ha estat tutoritzat per Robert Caner Liese). La tesi de l’estudi estableix que el llibre físic constitueix més que no només el suport de l’obra literària un conjunt d’elements interpretatius que la condicionen en la seua recepció. A través d’alguns dels elements més importants que conformen el llibre físic, usualment anomenats paratexts, i d’exemples concrets s’estudia com aquests elements poden condicionar-ne la recepció i la lectura de les obres que contenen.

El Premi  al millor treball publicat en revistes científiques ha sigut atorgat ex aequo a Esther Trigo i Manuel Romero, pel treball Entre las creencias y la formación inicial de los estudiantes de Máster de Profesorado de Secundaria: una mirada hacia la enseñanza de la literatura en las aules; i a Ferran Garcia-Oliver pel treball Novel·la històrica: l’atracció del pretèrit.

L’article de Esther Trigo i Manuel Romero ha estat publicat a Profesorado. Revista de Curriculum y Formación del Profesorado, núm 1 vol 22. Aquesta investigació analitza la repercussió del MAES en la formació inicial dels futurs docents de Llengua i Literatura com a base d’una identitat professional que es produeix en la confrontació de les seves creences apriorístiques i els processos reflexius experimentats en els diferents moments del màster. S’ha pres com a població de l’estudi al grup que va cursar aquest màster en l’any 2013-2014 a la UCA. La metodologia combina diverses tècniques qualitatives i quantitatives per a triangular la informació consignada en els instruments utilitzats: qüestionari mixt, observació directa dels investigadors i narrativa biogràfica. Els resultats demostren que el MAES suposa un salt qualitatiu en la formació inicial de futurs docents respecte a l’ensenyament de la literatura.

L’estudi de Ferran Garcia-Oliver ha estat publicat a la revista L’Espill núm 56. Diverses veus han alertat, no sense raó, sobre els perills de la proliferació de la novel·la històrica. Tot i les bondats del gènere, els crítics subratllen l’acaparament de premis literaris i el desassossec per la falta d’implicació dels autors davant els problemes reals del present. L’article incideix, en efecte, sobre els perills, però també revisa tot allò que de positiu i fecund aporta la novel·la història, en particular dins de l’àmbit de la literatura catalana.

El Premi al millor text de divulgació ha recaigut ex aequo en Ana Valdés Menor per l’article Biblioteca pública hoy: Nuevos espacios, Nuevos bibliotecarios, publicat a SíMILE, 40; i Josep-Francesc Delgado per Arriscar la vida per salvar tres versos, publicat a 9nou.

L’estudi d’Ana Valdés manté que les biblioteques públiques d’avui tenen molt poc a veure amb el concepte clàssic de biblioteca que encara perviu entre els ciutadans. Les Biblioteques s’han convertit en veritables centres de la paraula com a eina de força, creació, coneixement i oci, i els bibliotecaris són les armes que fan funcionar el cor de cada biblioteca. Tot això es demostra basant-se en l’experiència de les activitats de promoció lectora, informació i formació de les biblioteques públiques municipals de Villena.

Josep-Francesc Delgado s’aproxima a la figura de la poeta Anna Akhmàtova. Potser el que impressiona més de la casa-museu d’Akhmàtova és un cendrer de l’habitació on rebia les visites. Sabia que la policia secreta de la NKVD (la versió interior de la KGB) li havia posat micròfons a casa. Així que, quan venien les seves amistats, es dedicaven a parlar del temps. Mentre parlaven Akhmàtova escrivia tres o quatre versos en un paper petit que l’altra persona memoritzava. Abans que la visita sortís de casa, quan ja els havia memoritzats, dipositaven el paper al cendrer i el cremaven. El cendrer encara és a casa seva, a l’escriptori. D’aquesta manera el Requiem s’anava component. Guardar qualsevol escrit a casa hauria estat massa perillós, s’hi jugava la vida.

Lliurament dels I Premis FULL d’Investigació i Divulgació de la Lectura

 

L’acte de lliurament

L’acte va ser conduit per l’escriptor Carles Cano, ambaixador de la lectura 2018, i començà amb una conferència del professor Jaume Pérez-Montaner sobre la literatura valenciana actual, que serví d’introducció a l’exposició del mateix títol. Tot seguit es lliuraren els I Premis FULL d’Investigació i Divulgació de la Lectura.

Aquesta entrega de premis posà punt final a una celebració que començà pel matí a la biblioteca de la Universitat Jaume I amb la presentació de les noves adquisicions de llibres valencians i amb la conferència d’Irene Rodrigo, conductora del programa d’ÀPunt MediaUna habitació pròpia. Aquests actes han sigut organitzats per Col·lectiu Universitari Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC), l’Associació Cívica Valenciana Tirant Lo Blanc i el Voluntariat Lingüístic.

FULL, dins de les accions que organitza dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana (PVFLL), va establir l’any 2016 la celebració, cada vegada en una localitat valenciana diferent, d’un acte institucional per a commemorar el “Dia de les Lletres Valencianes”. Un acte amb voluntat vertebradora del territori valencià mitjançant la literatura. Si en edicions anteriors van ser les ciutats de València i Alacant les encarregades d’acollir la celebració, enguany ha sigut la ciutat de Castelló.

El “Dia de les Lletres Valencianes” se celebra cada 20 de novembre per a commemorar la primera edició de Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, llibre publicat a la ciutat de València el 20 de novembre de 1490. L’objectiu d’aquesta celebració és reivindicar la literatura escrita en la nostra llengua i donar a conèixer els nostres escriptors i escriptores, familiaritzant a la ciutadania amb els llibres en valencià.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca