Naix FULL de lectura, la revista que aposta pel poder transformador de la paraula escrita

 

  • Durant la presentació, el 10 de desembre, tindrà lloc el lliurament dels Premis FULL, dedicats a “fomentar l’esperit investigador i divulgatiu i visibilitzar les iniciatives de recerca sobre el món del llibre i la lectura”

La lectura ha estat al llarg dels segles la principal via d’accés al coneixement i, alhora, una font de plaer que ens transporta a mons que no podíem ni imaginar. A més a més, és un poderós element transformador de la realitat, de la realitat de les persones i també de la societat. Una societat lectora es defensa millor del pensament únic, del fanatisme i de les actituds dogmàtiques. En aquest context naix la revista FULL de lectura, una publicació que anima a reflexionar sobre la lectura i les seues potencialitats. Coordinada per FULL- Fundació pel Foment del Llibre i la Lectura, aquesta revista abordarà en cada número un aspecte rellevant sobre la lectura. La presentació del primer número de FULL de lectura tindrà lloc aquest divendres, 10 de desembre, al Centre Cultural La Beneficència de València. En aquest mateix acte, presidit per la Secretària Autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, tindrà lloc també el lliurament dels Premis Fundació FULL d’Investigació i Difusió de la Lectura 2021 i 2019 (ja que la situació sanitària derivada del coronavirus va impedir celebrar la seua entrega).

Convocats dins de les activitats del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, aquests guardons compten amb tres modalitats: millor Treball Final de Màster o de Postgrau, millor article publicat en revista científica i millor text de divulgació publicat en qualsevol suport o mitjà generalista. “Els Premis FULL van nàixer amb la voluntat de fomentar l’esperit investigador i divulgatiu. Actuen com una ferramenta per visibilitzar les iniciatives de recerca sobre el món del llibre i la lectura”, explica Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL. “En un món en què els principals interessos es mouen en uns valors lligats a l’economia, és vital reivindicar a l’espai públic la utilitat de les suposades ‘arts inútils’ i dels autors que treballen amb elles, que les investiguen i divulguen”, explica Àngels Gregori, presidenta del jurat dels Premis. Així, considera que “un bon article sobre la lectura ha d’estar escrit sempre des del suggeriment, no des de la imposició. La clau per persuadir-nos cap a la lectura és entendre’ns, conquerir-nos, sense voluntat d’adoctrinar-nos o donar-nos lliçons, sinó amb il·lusió”.

Per a Gregori, la lectura, com l’escriptura “s’ha d’observar i treballar des de l’evolució i el rol que va prenent en la societat. Els principals temes de la literatura universal no han canviat massa al llarg dels anys, però sí el tractament del fet literari, la recepció, la forma d’acostar-nos al fet lector. I això ens exigeix revisar, revisitar i investigar la lectura amb paràmetres vius i actualitzats”.

L’escriptora Fani Grande va ser una de les guardonades per l’article de divulgació El parking de los libros, que aborda “l’estima infinita pels llibres i la lectura i com pot ser practicada eixa estima sigues qui sigues i et dediques al que et dediques. Els llibres són el fil argumental de la meua vida. Amb el temps m’adone que tinc el focus dirigit cap a la lectura i que és un procés natural per a mi incloure el tema en les classes, els textos que escric o a les xarxes socials”. Series de televisión y su implicación en el desarrollo de la competencia literaria: estructura narrativa e intertextualidad en Black Mirror és altre dels treballs guardonats. A càrrec d’Inás Hammoudi Mustapha amb la tutorització de José Rovira Collado (Universitat d’Alacant) es tracta d’un text sobre el desenvolupament de la competència literària de l’alumnat mitjançant l’Educació Literària. “Vaig analitzar l’estructura narrativa de Black Mirror i vaig extraure referències intertextuals de tipus literari, audiovisual, digital i musical”, explica.

Altres guardonats van ser Josep Ballester-Roca i Noelia Ibarra-Rius per l’article De la Galaxia Gutenberg al Universo Digital. Perfil y formación literaria del lector actual, publicat a la revista especialitzada Ínsula. Aquest escrit aborda assumptes com “els hàbits lectors en temps de coronavirus, el protagonisme de l’educació lectora i literària en la formació de ciutadans crítics o la formació del futur professorat” indiquen els autors. En aquest sentit, subratllen que “necessitem unes cartografies serioses dels lectors actuals, tenir la màxima informació del panorama, de la seua diversitat i complexitat d’això que entenem en un sentit ample com lectura i a partir d’aquesta radiografia intentar buscar solucions als problemes que hem detectat” recorden.

La esencia de la lectura és un article que vaig escriure com a ressenya del còmic Warburg & Beach (Salamandra Graphic, 2021) de Jorge Carrión i Javier Olivares. Es tracta d’un títol d’estructura experimental, avantguardista, amb un format molt especial. El llibre, en realitat, és d’una declaració d’amor per la lectura i els llibres mitjançant diferents personatges que connecten el fet lector amb l’essència humana – comenta Álvaro Pons sobre el seu treball premiat–. És molt important parlar de còmic, ja que és una forma de lectura que connecta amb les primeres narracions visuals que pintaven a les coves els primers éssers humans. El còmic uneix la narració oral i dibuixada amb la literatura, és una forma d’art amb moltes possibilitats”.

Completen la nòmina de guardonats Tesoros y jardines. Nesbit y Burnett ante el didactismo victoriano, de Beatriz Bejarano del Palacio; La literatura como recurso didáctico en educación bilingüe: Una propuesta intercultural basada en la literatura norteamericana, d’Eva Pelayo Sañuda, i Fem bibliopati, d’Anna Bargalló Bozzo (que van rebre el premi a millor Treball Final de Màster o Postgrau ex-aequo), i l’article especialitzat Twitter y fomento lector: dinamizando la lectura en el aula, d’Hugo Heredia i Víctor Amar Rodríguez.

“El silenci que acompanya a un bon llibre és un regal de la vida

Els premis FULL volen reconéixer la tasca dels divulgadors i investigadors sobre la lectura, però, per què és important acomplir aquestes tasques? Per a Hammoudi és fonamental, ja que “en primer lloc, podem descobrir noves formes de fomentar la lectura per a impulsar la competència literària de l’alumnat que, al mateix temps, incentiva la seua competència comunicativa. En segon lloc, la divulgació sobre la lectura ens ofereix l’oportunitat de fomentar la igualtat de gènere respecte a la literatura, donant a conéixer escriptores que potser no es tracten sovint a les escoles. Per últim, la literatura clàssica és imprescindible per aconseguir un bon desenvolupament de l’intertext literari”.

“En la mesura que la lectura és formadora, crítica i creadora, ajuda a llegir el món. D’aquesta manera, el lector construeix i es reconstrueix permanentment i va negociant els múltiples significats en la infinitud de textos amb què es trobarà a la vida. Volem i esperem una societat on els ciutadans siguen reflexius i crítics, i la lectura ens pot ajudar”, apunten Ballester-Roca i Ibarra-Rius. Igualment, Fani Grande considera que és rellevant fer divulgació sobre la lectura perquè llegir “amaina l’estrés, estimula la sinapsi neuronal, promou el pensament crític i fomenta l’empatia. A més, en un món amb milers d’inputs diaris, el silenci que acompanya a un bon llibre és un regal de la vida”. Per la seua banda, Pons considera que “més que de divulgació de la lectura, hem de parlar d’animació a la lectura, motivar a la lectura. El paper dels prescriptors és contagiar la passió per la lectura, que és part de la nostra vida”.

Llegir per a transformar la realitat

Amb periodicitat semestral, FULL de lectura està dirigida a professionals del món de la cultura i el foment lector: docents, prescriptors, bibliotecaris, gestors culturals, llibreters, editors i creadors, pensadors i responsables de polítiques públiques. El disseny de la revista està realitzat pel premiat dissenyador Ibán Ramón. Cada entrega inclourà articles d’especialistes, autors, gestors culturals i divulgadors culturals. Pel que fa al primer monogràfic, gira al voltant del poder transformador de la lectura i compta amb articles de col·laboradors i col·laboradores com Pilar Almenar, Adolf Beltran, Carles Cano, Margarida Castellano, Ramón Flecha, Ana Lluch o Cristina Ventura. Els textos d’aquest número inicial abordaran, des d’àmbits i enfocaments molt diversos, l’impacte potencial de la lectura en relació amb problemes tan diferents com la malaltia, la salut mental, la reinserció social, la identitat o la superació de les desigualtats socials. A més, la il·lustració tindrà un paper fonamental: en aquesta primera entrega, està a càrrec d’Aitana Carrasco.

Per a Figuerola, ens trobem davant una revista “de pensament i acció sobre la lectura. De pensament perquè creguem que és important reflexionar sobre els reptes que es plantegen avui dia al voltant del llibre i la lectura. I d’acció perquè, per una banda, creguem en la capacitat que té la lectura com a transformadora social i volem aportar claus que faciliten eixe procés. I, igualment, pensem que podem aportar instruments que ajuden a dissenyar polítiques de foment del llibre i la lectura al nostre país”.

La Fundació FULL va nàixer l’any 2013 amb l’objectiu de fomentar la lectura com a instrument de difusió i transmissió de la cultura així com element de desenvolupament i progrés personal i social. Des d’un primer moment es va plantejar amb una doble dimensió: d’una banda, com un espai de realització d’activitats de foment del llibre i la lectura, i per altra part, un espai de pensament sobre la realitat de la lectura i el llibre al País Valencià. Aquesta doble vessant intentava donar resposta a la realitat d’un país històricament mancat d’una veritable política cultural. El segle XX va ser el segle de l’alfabetització. El segle XXI hauria de ser el segle de la lectura, el moment en què assolim la utopia de tindre un món plenament lector. No debades, llegir ens fa més lliures.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca