Què i com lligen els joves?

  • La Plaça del Llibre i el Cefire obrin el debat de les pràctiques lectores dels adolescents a les últimes places de València i Alacant
  • Els adolescents opten pel llibre digital, la novel·la i el gènere d’aventures i fantasia
  • Sota el prisma del jovent, la tertúlia és el procediment d’avaluació idònia
    Taula Redona Què llegim els joves? emmarcada a les Jornades de Foment Lector (Plaça del Llibre d’Alacant 2022)

Les Jornades de Foment Lector, coorganitzades pel Cefire València i Fundació Full i dutes a terme a les últimes places d’Alacant (febrer de 2022) i de València (octubre de 2021), han resultat un complet atractiu per al conjunt del professorat de secundària i per als joves adolescents que hi participaren. La Plaça del Llibre de València va acollir per primera vegada les jornades de Propostes per al Foment de la Lectura a Secundària i, gràcies a l’exitosa acollida, aquesta acció va traslladar-se a Alacant uns mesos després.

Durant la 9a edició de la Plaça del Llibre de València, que va tindre lloc del 27 d’octubre a l’1 de novembre, es va activar aquesta innovadora activitat amb una nombrosa i dinàmica participació, tant per part de l’alumnat com del professorat de diversos centres de secundària. Durant aquesta trobada es compartiren reflexions i inquietuds i, sobretot, els estudiants varen transmetre la seua passió per la lectura i els hàbits llegidors que practiquen a la seua rutina, tant dins com fora de l’aula. Ambdós coorganitzadors valoraren l’activitat com un triomf, ja que “s’esbrinaren múltiples experiències a l’aula per incentivar el gust per la lectura i el professorat va fer molta autocrítica”.

Les jornades consistiren en diverses activitats adreçades als docents. Per una banda, es va realitzar una tertúlia amb adolescents conduïda per la periodista i booktuber Marta Meneu-Borja. En aquest cercle de debat literari, els joves compartiren els seus gustos i pràctiques lectores. També feren una anàlisi de com es relacionen amb la lectura obligatòria de classe i quines activitats d’avaluació haurien de revisar-se. Les conclusions foren contundents: una clara aposta pels llibres digitals, la novel·la i el gènere d’aventures i fantasia. A més a més, l’hàbit més comú en els joves és llegir a la nit. El professorat va prendre nota d’aquestes apreciacions, amb molta autocrítica i curiositat, sobretot de les eines d’avaluació: els alumnes combreguen més amb les tertúlies orals que amb els exàmens escrits a l’hora de compartir les lectures obligades a classe.

Per la seua part, durant aquestes jornades a la Plaça del Llibre de València, el professorat també va ser protagonista, ja que va compartir algunes de les seues experiències a l’aula, tant per a incentivar la lectura per plaer, com per a contar experiències pròpies viscudes als centres escolars, així com l’exposició sobre la creació d’un fons de la biblioteca escolar a tots els centres educatius valencians. Aquesta proposta formativa del Cefire, impulsada també per Fundació FULL, va comptar fins i tot amb les següents editorials valencianes: Sembra Llibres, Edelvives, Edicions 96, Andana Editorial, Edicions dels Bullent, Edicions 62 i Onada Edicions. Aquestes presentaren les seues propostes de lectura de literatura infantil i juvenil més recent al públic objectiu per excel·lència. Una altra activitat, en aquest context, fou el col·loqui Adolescents i lectura: un binomi possible?, a càrrec de Joan Portell, llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la UB i doctor en Didàctica de la Llengua i la  Literatura per la UAB; una ponència ben interessant tant per als adults com els adolescents.

Després de la càlida rebuda a València, les jornades es portaren a la 6a Plaça del Llibre d’Alacant, duent-se a terme uns dies abans de l’esdeveniment. L’acte va comptar amb animacions de lectura i escriptura; més experiències de mestres a l’aula i mecanismes per a incentivar a la lectura; així com la ronda de presentacions més actuals per part de les editorials valencianes. El plat fort va tornar a ser la taula redona a la Plaça d’Alacant, altaveu dels adolescents més lectors de cada classe, moderada un altre cop per Marta Meneu.

De nou, el jovent alacantí va confessar apostar pel gènere de fantasia i reivindica altres maneres d’examinar les lectures compulsives: els agradaria que les lectures de classe foren a través d’un catàleg en què ells pogueren seleccionar. O, si açò no fora possible, els agradaria que foren d’un autor contemporani, i que aquest anara a l’aula a donar una xarrada al respecte. També es mostren molt a favor d’altres activitats paral·leles a la lectura: anar al teatre, llibreries i clubs de lectura. Resulta sorprenent com a aquestes edats els agrada tant compartir amb llibreters els seus gustos i alimentar la seua fam de lectura, ambició que s’ha vist incrementada amb la pandèmia. Aquests gusts i ànsies de llegir, però, no són les normalitzades a l’aula. Cercar resums de les lectures obligatòries i llançar-los a l’examen és, malauradament, el fet més normalitzat, asseguraren els mestres.

Aquestes i altres qüestions que envolten les joves ànimes lectores, continuaran les seues peripècies gràcies a l’èxit, tant de participació com d’acollida, que va suposar el desplegament de les Jornades de Foment Lector del CEFIRE i FULL a la Plaça de València i la rèplica, uns mesos després, a Alacant. L’organització considera la possibilitat de replicar-ho a les següents Places del Llibre que reprenen la seua activitat amb Gandia a la primavera.

Enllaç a noticia d'origen

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca