Comportament lector de la població valenciana

Millora lleugerament l’índex de lectura a la Comunitat Valenciana

[CONSULTEU-NE EL DOCUMENT]

 • El 92,8% de la població resident al País Valencià llig qualsevol material, format i suport (digital o imprès) amb una freqüència trimestral
 • En els últims 10 anys el percentatge lectors s’ha increment 1’5 punts, encara que està 1’9 punts per sota de la mitjana espanyola (94’7%)
 • Les dones valencianes (68’9%) són més lectores de llibres que el homes (66’5%)
 • La província més lectora és València amb 95’1%, seguida de Castelló amb 93,4% i Alacant 89,5%
 • El 61,2% dels valencians majors de 14 anys llig llibres en el seu temps lliure, 1’5 punts per damunt de la mitjana nacional (59’7%)
 • La Comunitat Valenciana ocupa el 8e lloc en el rànquing de comunitats autònomes més lectores de llibres en temps lliure
 • L’índex de la lectura de llibres en temps lliure al País Valencià ha augmentat 3’4 punts en els últims 5 anys
 • Només un 2’8% de la població llig habitualment en valencià
 • L’assistència dels valencians a les biblioteques ha augmentat 6’3 punts des de 2015
 • El percentatge de compra de llibres ha pujat 2’6 punts en relació als 2011
 • El 65’6% de la població valenciana llegeix continguts en suport digital índex inferior a la mitjana nacional que es situa en 76’3%.
 • El 67,7% dels lectors digitals valencians no paga mai pels llibres digitals

Segons els resultats de l’anàlisi del Comportament lector de la població valenciana elaborat per la consultora demoscòpica Conecta per a la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), el 92,8% de la població de 14 o més anys resident al País Valencià llig qualsevol material, format i suport (digital o imprès) amb una freqüència almenys trimestral.  Segons la comparativa, aquesta ratio de lectors freqüents ha augmentat en els últims 10 anys del 91’3% al 92’8%, encara que el percentatge total de lectors al País Valencià és lleugerament inferior a la mitjana espanyola que es situa en 94’7%.

Aquest anàlisi personalitzat encarregat per FULL forma part de l’estudi d’Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a Espanya, realitzat per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) i el Ministeri de Cultura en 2017.

Entre els anys 2000 i 2012, la FGEE –federació a la que pertany l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), entitat cofundadora de FULL-, amb la col·laboració de la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques del Ministeri de Cultura, va realitzar anualment un estudi d’hàbits lectors, que van ser interromputs entre 2013 i 2016, reprenent-se de bell nou l’any 2017, després de 4 anys sense informació, per la qual cosa els resultats actuals tenen una importància cabdal per a conèixer l’estat de lectura i compra de llibres al nostre país.

L’anàlisi de les dades valencianes elaborat per Conecta ens permet monitoritzar l’estat de salut de la lectura i compra de llibres al País Valencià, així com assenyalar les línies de tendència a llarg termini mitjançant el seguiment d’indicadors com la proporció de lectors freqüents i ocasionals, el número de llibres comprats i llegits, les hores dedicades a la lectura, l’adopció de nous hàbits de lectura digital o el mesurament de la lectura entre la població infantil. Unes dades summament importants per conèixer els hàbits lectors de les valencianes i valencians que marquen un punt de partida per a l’elaboració d’estratègies adients destinades a augmentar els índexs lectors al País Valencià.

LA LECTURA

Segons l’anàlisi de Conecta, les preferències dels lectors valencians són periòdics (72,9%), llibres (67,7%), web, blocs i fòrums (44,2%), revistes (43,7%), xarxes socials (42,7%) i còmics (11,8%). Els homes lligen més premsa, còmics i en webs (blocs i fòrums), mentre hi ha una lleugera major proporció de dones lectores de llibres i xarxes socials, comportaments lectors similars a la resta d’Espanya. En quant a lectura de llibres les dones valencianes se situen per davant amb 68’9% front un 66’5% dels homes.

L’anàlisi observa una relació directa entre la lectura i el nivell d’estudis finalitzats i el percentatge de lectors: estudis primaris (78,2%), secundària (93,1%) i universitaris (94%).

La província més lectora és València amb 95’1%, seguida de Castelló amb 93,4% i Alacant 89,5%.

El 88,3% de la població de 14 o més anys es classifiquen com a lectors freqüents. En el cas de la lectura de llibres, el 59,6% lligen almenys una vegada a la setmana. La majoria dels lectors trien les seues llars com el lloc perfecte per a la lectura.

LA LECTURA DE LLIBRES

El 67,7% de la població resident al País Valencià de 14 o més anys llig llibres. D’aquesta població lectora, el 61,2% llig llibres en el seu temps lliure, situant-se la Comunitat Valenciana 1’5 punts per damunt de la mitjana nacional (59’7%) i ocupant el 8e lloc en el rànquing de comunitats autònomes més lectores de llibres en temps lliure que superen la mitjana nacional (Madrid, Navarra, País Basc, La Rioja, Cantabria, Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Balears). Per sota de la mitjana  es troben Astúries, Galicia, Murcia, Castella- Lleó, Castella- La Manxa, Andalusia, Canàries i Extremadura, aquesta última tancant el rànquing amb un 52’6%.

Cal destacar l’augment de 3’4 punts en l’índex de la lectura de llibres en temps lliure al País Valencià en el últims 5 anys (56’8% en 2012). Un augment important ja que en 2012 ens situaven amb el 56’8% 2’3 punts per sota de la mitjana nacional en aquell moment (56’8). En l’actualitat encara ens situen 10’2 punts per sota de Madrid, la comunitat autònoma més lectora amb 71’4%, però només a 1’5% de Catalunya amb 62’7%.

Els lectors lligen una mitjana d’11,8 llibres a l’any. La literatura és la matèria més llegida, amb un 81,5%. En segon lloc es troba la lectura de llibres d’Humanitats i Ciències Socials. D’altra banda, un 17,5% llig en anglès.

LA LECTURA EN VALENCIÀ

Només un 2’8% de la població llig habitualment en valencià en qualsevol suport, front al 92’8% que ho fa en castellà i el 2’4% en altres llengües. Només el 3’1% dels enquestats indicaren que l’últim llibre llegit havia sigut en valencià front 92’5% que manifestaren haver-lo llegit en castellà. La lectura de llibres en valencià només ha pujat una dècima en relació a les dades de 2011 que es situava en 3%.

El valencià és l’idioma habitual i ocasional en el 40,6% dels casos.

L’índex lector de llibres habitual en valencià baixa lleugerament al 2’7%.

L’índex lector de llibres habitual+ocasional en valencià es situa en el 46’2% i el seu perfil sol ser home, de 14 a 34 anys i universitari. Territorialment les comarques de Castelló són les que més lligen en valencià amb 60’6%, seguides per les comarques centrals valencianes amb 46’7% i les comarques alacantines amb un 40’3%

COMPRA DE LLIBRES

Les principals fonts d’obtenció de llibres són la compra 47,4%, el regal 19,1% o el préstec 15,8%. El 7,4% dels lectors de llibres en temps lliure van descarregar d’internet l’últim llibre. Quant al format digital, 32,2% dels lectors han adquirit algun llibre pagant, però un 67,7% mai paga pels llibres digitals.

En 2017 el 59,9% de la població valenciana de 14 o més anys va comprar algun llibre, tant de text com no de text, percentatge lleugerament inferior a la mitjana nacional situada en 61’3%. Aquest percentatge valencià ha pujat 2’6 punts des de 2011, que es situava en aquell moment en 57’3%.

D’aquest 59’9% dels compradors valencians de llibres només el 27’7% compraren llibres de no text, observant-se un augment de 2’9 punts en relació al 2011 (24’8%)

La mitjana valenciana de volums adquirits és de 10’9 llibres a l’any, 1’5 punts més que la mitja nacional que està en 9’4 llibres.

La llibreria va ser el lloc de compra habitual per al 52’4% dels lectors, sent l’oci i l’esbargiment els principals motius de compra d’un llibre de no text per al 82’6% dels compradors, sent la literatura el gènere preferit (73’6%). Només el 4’6% d’aquest llibres adquirits van ser en valencià. Cal destacar que el comprador habitual de llibres és dona (34’1%) de 35 a 54 anys (52%)

Les xifres quant a l’assistència a la biblioteca en l’últim any han passat d’un 25,9%  en 2015 a un 32,2% en 2017. També han augmentat els socis de la biblioteca d’un 25,6% a un 29,4%. El 31,5% dels usuaris van almenys una vegada a la setmana a la biblioteca. El 64,4 dels usuaris utilitzen el préstec de llibres.

El 65’6% de la població valenciana llegeix continguts en suport digital, índex inferior a la mitjana nacional que es situa en 76’3%. El perfil habitual del lector digital valencià és home fins a 34 anys i amb estudis universitaris.

Comparades les xifres valencianes de lectura digital amb la mitjana nacional, s’observa un ràtio inferior de lectors, especialment en la lectura de premsa digital i de continguts en webs o en xarxes socials, encara que per primera vegada la lectura de llibres i revistes es situa per dalt de la mitjana estatal. La proporció de lectors de llibres en format digital és lleugerament inferior a la mitjana nacional, amb un 25’9%.  El 32,3% del lector digital de llibres sol adquirir-los de pagament. Només un 7,6% paga sempre els llibres digitals que llegeix mentre que un 67,7% mai paga pels llibres digitals. La mitjana anual de llibres digitals llegits durant el 2017 va ser de 7’5 llibres.

Segons ha manifestat Jesús Figuerola, president de FULL, “aquestes dades són anteriors a la implantació del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021, per la qual cosa, en el pròxim baròmetre, tindrem encara un millor augment de l’índex lector al País Valencià”. Figuerola també ha destacat la preocupant situació que viu la lectura en valencià i ha instat a la societat civil i la Generalitat Valenciana a un major compromís amb la nostra llengua.

Mitjançant un conveni de col·laboració amb la Generalitat Valenciana, FULL és l’entitat encarregada de portar endavant programes i estratègies de foment lector amb la finalitat d’augmentar l’índex lector dels valencians i valencianes. “És el nostre compromís col·laborar amb la Generalitat Valenciana per a crear estratègies adients que ens permeta al menys augmentar un 1% l’índex lector valencià al pròxim baròmetre”, ha conclòs el president de FULL.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca